tisdag 6 maj 2014

Tre över 115 cm i Danmark satsning!


Nytt PB!
Så har det varit majfiske här i Danmark. I Danmark är gäddan fredad under hela april vilket gör majfisket till en väldigt populärt event för alla gäddfiskare och så även för mig(Martin).

Förra året hade jag mycket bra fiske under starten av maj och nu hade jag även fått besök från Erik i PFS-teamet. Det skulle bli en helg med motorproblem, galna danskar, glädje, förtvivlan och framförallt stora gäddor.

Klicka vidare för att läsa mer!



I rak kronologisk ordning börjar fiskehelgen med att jag hämtar Erik på Kastrup på torsdagskvällen. Vi fixar till det sista med utrustning och lägger planer för morgondagen,en dag som startar väldigt tidigt.


Kl 04.00 ringer klockan och vi drar iväg. Efter 1h bilkörning, fixande av båten så var vi redo att dra ut. Totalt överladdade!

Motorn startar inte, panik! Snabbt rensande av elmotorns motorhus och den funkar igen, vi drar ut till en grynna ca 400 meter från land. Här lyckas vi dra en hel del fisk, med toppar på 5-6 kg.

116 cm på Mean Bream/Lynxlures
Motorproblemen kvarstår, så vi får göra en mer grundlig rengöring och tar samtidigt lunch. Efter det fungerar motorn mycket bättre och vi beslutar oss för att dra till ett ställe där jag hade bra mängdfiske förra året.

Vi hinner knappt börja innan jag får ett kraftigt hugg, till en början tror jag den är mindre, dels pga av skakningarna men också att den kommer upp till ytan en bit ut och ser inte jättestor ut men strax efter börjar den med tunga gungningarna och jag inser att denna är stor. Nu börjar den sticka mot botten och drar lina ett par gånger, efter en fin fight så kan vi säkra den i båten. 


Efter en snabb mätning och vägning med vågsäck såklart, står det klart att det är min längsta gädda någonsin. 116 cm!! Den väger dock bara 9,56 och har inte hunnit äta upp sig efter leken ännu.

Men är fruktansvärt glad! 

Vi driftar vidare och det smäller snart till igen på mitt spö, efter ännu en fin kamp och en snabb C&R så kan jag konstatera att den är 115 cm lång och väger 9,26. Inte heller den hade käkat upp sig efter leken men är såklart sjukt nöjd. En 116 cm och 115 cm i samma drift. Vi fiskar vidare och får en del gäddor men inget över 6 kg.

Andra över 115 cm!
Vi övernattar i en stuga precis vid sjön där vi får lite halvsvårt att få en god natts sömn då två danskar stormar in och lever om hela natten med sin utrustning. Inte alls utvilade stiger vi upp tidigt även denna morgon, en fantastisk morgon när dimman lämnar sjön till fördel för morgonsolen.


Vi beslutar oss för att åka mot samma område vi fått de stora fiskarna dagen innan. Vi lägger några drifter för att se på vilket djup vi kan hitta fisken, ganska snabbt står det klart att runt tre meter är det vinnande konceptet för dagen.




Vi ankrar upp vid kontakt och slänger ut våra beten, det som varit klart effektivast är jerk och är så tillika denna dag. Tar inte lång tid innan det smäller till i Eriks spö, pang och en fin kamp så har han säkrat sin första bättre fisk för helgen men inte den sista... 105 cm och 7,60. 







Två kast efter det smäller det till igen i Eriks spö och det är ett ordentligt hugg. Nu börjar en vild kamp där vi väntar spänt på vad som skall komma upp från djupet, det vi ser är en riktigt fin madam som efter vägning & mätning visar sig vara Eriks nya PB. 116 cm och 11,54 kg. Mycket vacker! Vi är lyriska och Erik skriker ut sin glädje. Hans gamla PB var 11,01 kg, tänk vad glad man kan bli för 53 gram!















Två kast senare smäller det till ännu en gång i Eriks spö, detta hugg är speciellt, varken jag eller Erik har aldrig sett något liknande på över 25 års gäddfiske! Spöet bugar sig i stora gungningar samtidigt som lina sprutar ut, det brutalaste jag sett. Men lika snabbt som hugget kom, lika snabbt försvann det. Fisken släpper. Man kan bara spekulera på storlek men skulle förvåna mig mycket om det inte vara ännu ett PB på gång..
Bra rygg


Senare i samma område drar Erik en till fisk över 100 cm på 7,20 kg och även jag drar en riktigt fin matad madam på 100 cm på 7,50 kg.

Sen händer det igen, Erik drar en grundgående Zam z Tail med en big tail från Svartzonker över 10 meters djup och då hugger det till. Efter en fin kamp ser vi ännu en 10+ närma sig båten. Jag står redo med håven då den gör en huvudskakning ca tre meter från båten och gäddan är borta... 

Vi konserterar ett helt sjukt fiske vi precis har haft, sex över 100 cm på samma område under 2 dagar och 3 över 115 cm samt två troliga 10+ tappade. Utöver det ca 40 gäddor med en hög medelvikt!

Nu börjar det blåsa upp så vi får bege oss in mot hamn och 100 meter innan vi är framme bryter motorn ihop totalt. Tur i oturen antar jag.

Vi är i varje fall sjukt nöjda med så många fina fiskar och diskussionerna går också en del om de tappade fiskarna. Med dessa i båten hade det varit en overklig upplevelse men vi sparar dom till en annan gång.
Nedan följer lite om info hur vi gått tillväga för att lyckas med våran satsning.


Förberedelser:
Här har vi egentligen använt oss av erfarenheter, rätt plats vid rätt tidspunkt. Gjort upp en game plan som vi hållit oss till. Vi har även kollat statistik i vår fångstrapport, vilka beten som fungerat bra här tidigare vid ungefär samma tidspunkt. Sen gäller det ju givetvis att anpassa sig till vad som fungerar för dagen, djup, beten, hastighet på beten etc.

Vi har också planerat en del omkring mat, boende, små detaljer så som antal batterier till elmotorn, två laddare etc, klädsel, extra krokar, tång, plåster m.m. Det är väldigt viktigt att ha styr på alla detaljer inför en sådan satsning och kunna ha 100 % fokus på fisket. Ett exempel är att vi hade med oss verktyg för att kunna fixa till motorn vid problem, glada för detta var vi då vi inte annars hade fått uppleva ett fantastiskt fiske. Så rådet lyder att planera noga och planera för det värsta så inga överaskningar förstör fisketuren.

Beten:

Alltid intressant att veta vilka beten som fungerade, förra året hade jag mycket bra fiske på gummi just här så vi körde ganska hårt på det till en början. Men efter ett tag insåg vi att det var jerkbait fiskarna helst ville ha. De beten som fungerade allra bäst var Mean Bream, McTail i papegoj och nya färgen abborre by Pe-We, Buster Jerk Jeppan, Firebird och Skitmört samt skinny wolf i skitmört av Wolfcreek.

De gummibeten vi fick mest på Wolfshad golden shinner (ett mycket fint bete) samt söderjiggen.

Taktik:
Vi testade med flera olika drifter omkring de områden vi valt ut som vi trodde på. De två områden vi la mest tid på var en uppgrynning som går från 11 till 0 meter på väldigt kort sträcka, här kommer fisk in och jagar vid olika tidspunkter under dagen, det andra området var ganska nära sjöns inlopp. Det var också här vi hade absolut bäst fiske. 

100 % C&R
Fisken fann vi mestadels mellan 3-4 meter, om vi fann fisken så ankrade vi upp, Jag markerar också på mitt ekolod där vi varit kontakt med större fisk så vi kunde identifiera tendenser.
Det är väldigt många som trollar på denna sjö, speciellt med leveande agn och gärna upp till sex spön. Vi lyckades faktisk prestera bättre än dessa med vårat spinnfiske och tog större fiskar än dem båda dagarna
detta pga vi var mer dynamiska och tillpassade oss förhållandena för dagen.

Slutsats:
Om man vill ha de stora gäddorna så är det otroligt viktigt att använda tidigare erfarenheter, läsa fångstrapporter och lokalisera vatten där de finns stor gädda, planera och studera sjökort, djupkartor etc. Våga göra en fullskalig satsning, tidiga morgnar, sena nätter och kunna tillpassa dig till dagens förhållande samt tro på det du gör.

Nu laddar vi om och börjar på fokusera på nästa fiskepass. Det blir dels en 3 dagars satsning i Stockholms Skärgård och dels en 4 dagars satsning i Jämtland!

1 kommentar: